Vajdahunyadi vár

Vajdahunyadi vár – Erdély egyik leghíresebb műemléke

Mikor érdemes?

A Vajdahunyadi vár elérhető bármikor! Ha jártodban keltedben, teszem azt erdélyi túrára készülve, vagy a rokonaidat, barátaidat indulsz meglátogatni vagy nyaralni-telelni mész, feltétlen ejtsd útba ezt az impozáns várat! Hidd el, a városligeti másolat nem adja vissza ezt a hangulatot. A Vajdahunyadi vár Erdély egyik leghíresebb műemléke, amely a Hunyadi-családról kapta a nevét. A vár a 14. században épült, és az évszázadok során számos csatának és ostromot szenvedett el. A mai vár az 1960-as években végzett restaurálások eredménye, és azóta az UNESCO Világörökség része.

A vártól nem messze az egyik utcában van egy méretes parkoló, ide érdemes beállni, nem vészesen sok a parkolási díj sem. Maximum néhány perc séta elérni a várat, és ahogy közelítesz, egyre jobban tátod el a szádat! A vár körüli árokban sebesen folyik a patak, és a felette átívelő hídnak – amely magának a várnak is a bejárata – délceg íve máris rabul ejt.

Mikori ez az épület?

A Vajdahunyadi vár építését Hunyadi János, az erdélyi vajda kezdte el 1408-ban. A nevét is innen kapta. A vár célja az volt, hogy védje a környező vidéket a törökök és a más hódítók támadásaitól. Azépítés 1410-ben fejeződött be, és eztán is a Hunyadi-család birtokában volt.

A vár a 16. században fontos szerepet játszott a törökök elleni harcokban. Többször is ostrom alá vették, de mindig sikerült megvédeni. A vár egyik leghíresebb ostroma 1552-ben zajlott, törökök ekkor is sikertelenül próbálták elfoglalni. A török hódoltság után a vár elvesztette katonai jelentőségét, és pusztulásnak indult. 1896-tól többször is renoválták. A mai vár az 1960-as években végzett restaurálások eredménye.

Kerüljünk beljebb!

A várhídon áthaladva a kapun belépve egy rövid boltíves folyosón haladunk át. Itt balra található egy ajtó, míg el nem érjük az udvart. A kazamatákba vagyis a várbörtönbe tudunk lejutni, amely a múzeum része. A tágas udvaron bármerre is indulunk, mindenfelé ajtók vannak, amelyek a vár különböző részeibe vezetnek, szinte az egész bejárható. Néha egészen kacskaringós folyosókon juthatunk el a tornyok legeldugottabb részeibe. A kaputorony legfelső részébe is fel lehet mászni ahonnan fentről csodálhatjuk meg az alattunk húzódó hidat és a város panorámáját.

A Vajdahunyadi vár építése és stílusa

A vár vegyes stílusokat ötvöz, beleértve a gótikus, a reneszánsz és a kora barokk elemeket is.

Az épület impozáns méreteivel és különleges kőfaragványaival emelkedik ki. A vár belső udvara szabályos téglalap alakú, körülötte pedig több emelet magas tornyok és épületek sorakoznak. A Vajdahunyadi vár gótikus részei például a kőfaragványokban és az íves ablakokban nyilvánulnak meg, míg a reneszánsz hatások a részletgazdagságban és az arányokban érvényesülnek.

A vár történelmi jelentősége mellett látványos építészeti remekmű, amely ma múzeumként szolgál, bemutatva Hunyadi János életét és a középkori erdélyi történelmet. A Vajdahunyadi vár az egyik jelentős turisztikai látnivaló, és az építészeti részletei miatt vonzza a történelem és a művészet iránt érdeklődő látogatókat.

A vár környéki természet:

Vajdahunyad városa gyönyörű természeti környezetben található, amely számos lehetőséget kínál a kikapcsolódásra. A környéken számos túraútvonal található, és a város közelében található a Zalasd-patak, amely a várárokban körbe öleli a várat.

Ezen kívül a városban számos étterem, kávézó és szálloda található, amelyeket érdemes felkeresni. Vajdahunyad egy remek hely a kikapcsolódásra és a történelem és a kultúra megismerésére.