Skogsö padded: Te hány XL-es kabátot hordasz?

A Skogsö padded típusú dzseki alapvetően egy utcai kategóriába sorolt kabát a Fjällräven kínálatában. Mégis úgy gondoltam, hogy egy túrán a terepen is megállja a helyét, így a legutóbbi bükki túránkra ebben indultam neki a három napos programnak. Felmerülhet, hogy ez bizonyítási kényszer, miszerint „csak azért is megmutatom, hogy lehet benne túrázni”, de esküszöm, nem ez volt a célom, pusztán bíztam benne, hogy az erdőben is kényelmes viselet lesz. Az egyetlen hátránya az volt, hogy néha túl melegnek bizonyult. Sok múlik a réteges öltözködésen. Jöjjenek a részletek.

Fjällräven dzsekiben a Bükk fennsíkon

Hasadék kaland

Egy több napos sportos hétvégének jót tesz a fokozatosság! Nem ajtóstul rontunk a nagy távok, megerőltető szintek, és a teljesítmény orientált távok világába. Az első nap egy néhány órás rövid túrát tettünk az Upponyi-hegységben a Bükk északi lábánál. A cél egy nagyon különleges helyszín volt. Nem csak látványban, hanem a helyszín kialakulását tekintve is. Ez a hely a Damasa-szakadás, amely szinte érthetetlen módon alakult ki. Pontosítok, nem érthetetlen, mert a részletek ismeretében nagyon is fogható, mi mehetett végbe. Inkább a körülmények az érdekesek. Történt ugyanis, hogy cirka 300 évvel ezelőtt óriási földrengés rázta meg a hegységet, minek következtében egy gigantikus földcsuszamlás keletkezett a Som-patak völgyében. Leszakadt a hegyoldalból egy sok tonnás dolomit sziklatömb, amely kettétört. A törés mentén egy másfél méter széles és több mint tíz méter magas hasadék keletkezett. Ez a Damasa-szakadás. Az egész környék több száz méteres körzetben mindenfelé tele van óriási szikla darabokkal. Csak egy kérdés merül fel: A környékbeli falvak épületei hogy nem sérültek meg? Hogy áll még most is a közeli Bánhorváti több mint 800 éves református temploma? Szóval ezért döbbenet számomra ez a pusztítás. Látványnak viszont észbontó.

Fjällräven Skogsö padded dzsekiben a hasadáshoz

Ez a kör szerencsére nem túl megerőltető, kevés szint, kényelmes ösvények jellemzik. A mínusz három fokos hideg ellenére éltem a gyanúval, hogy a kabát sok lesz, ezért úgy indultam neki, hogy alatta csak egy hosszú ujjú aláöltözet póló volt, a polár réteget megspóroltam, és milyen jól tettem. Alapvetően izzadékony típus vagyok, így a kisebb emelkedőknél is hamar elindul a kiválasztás. A picit több mint 4 km-es távot két kisebb (tanösvény táblás) megállóval gond nélkül abszolváltam. Az már biztos, hogy ebben a kabátban ennél hidegebbnek kell lenni, hogy kelljen alá még egy melegebb réteg. Ha szelesebb az idő, akkor már más a tészta, de erre visszatérünk később.

Apropó: izzadás! Mi van, ha bele izzadunk? A kabát anyaga kívül G1000 Light (a Fjällräven saját fejlesztésű anyaga), belül G-Loft Supreme szintetikus bélés, remekül kivezeti a nedvességet a szabadba. Befelé pedig nem engedi, tehát elég kellemesen esőálló, amely még hatásosan fokozható a hozzávaló wax segítségével. Mindent összevetve kellemes kaland volt a Damasa körbejárása.

Fenn a síkon a Fennsíkon

Jégcsap cserkészet

A következő két nap számos csodálatos helyszínt jártunk be a nagy és a Kis Bükk-fennsíkon is. A kettő gyakorlatilag a Garadna völgyével van elválasztva, a nyugati sarkán Bánkút környékén ér össze a két vonulat. Ha mindent felsorolnék, elég hosszú lenne ez a cikk, ezért egy igazi „leget” emelnék ki. Bánkútról a Tarkő felé menet útba ejtettük az ország legmagasabban lévő barlangját, a Körös barlangot. amely 932 méter magasan a Körös-hegy oldalában található. A 42 méter hosszú barlang egy inaktív forrásbarlang, amely az erózió miatt indult pusztulásnak, mennyezetén jókora területen beszakadt. A plafonon jókora nyílás tátong, amelyen keresztül bejut az esővíz, és a falakon csöpög lefelé. A több napja fagyos időnek köszönhetően a lefolyó víz hatalmas jégcsapokat hozott létre, amelyek éppen úgy néztek ki, mintha átlátszó cseppkövek lennének. De beszéljenek helyettem a képek.

A túránk útvonala sok helyen vezetett kitett sziklás helyszíneken, ahol a mínusz 7-8 fokos reggeli hőmérséklet mínusz 1-2 fokra szelídült, viszont a szél rátett egy lapáttal. Határozottan szükség volt szél elleni rétegekre. A kabát anyaga tökéletes szélállóságról tett bizonyságot, a kapucni állítható zsinórjai pedig biztosították, hogy erősebb szélben is stabil védelmet biztosítson. Van még egy határozott praktikum a kabátnak. A hossza alap testtartásban comb középig ér, amely biztosítja a csípő környékének melegen tartását. Ugyanakkor ez a hossz már valóban zavaró lehet, ha le kell hajolni, le kell guggolni, vagy esetleg a sziklás terepen túra közben magasabbra kell emelnünk a lábunkat. Eleinte nem igazán értettem, mi a funkciója annak, hogy a cipzáron két kocsi található, de itt világossá vált, hogy ha olyan helyzetbe kerülünk, amikor ki kell mozdulnunk a normál álló testtartásból, akkor alul ki lehet nyitni a cipzárt anélkül, hogy felülről le kelljen húzni. Abszolút kényelmes megoldás.

Egy gyors összefoglaló:

  • A Skogsö padded dzseki jól tartotta a meleget még a szélesebb szakaszokon is.
  • A kapucni jól állítható volt, és tökéletesen védett a szél ellen.
  • A dzseki ujjai előreformáltak, és a mandzsetták tépőzárral állíthatók, így nem csúsztak fel a kezemről, a csuklónál sem.
  • A Skogsö padded dzseki számos praktikus zsebbel rendelkezik. A mellzsebek nagyméretűek, és könnyen elérhetők. A zsebek belső részén hálós betét található, amely biztosítja, hogy a benne lévő tárgyak ne csússzanak el.
  • Összességében nagyon elégedett voltam a Fjällräven Skogső padded dzsekivel. Egy kényelmes és praktikus téli dzseki, amely ideális mindennapi outdoor tevékenységekhez, nem csak utcai viseletként.

Ha nem tudod eldönteni, hogy mekkora a méreted, érdemes utána nézni a Grube és a Mountex boltjaiban. Az enyém végül XXXL-lett!