Sabar borház Káptalantóti

Sabar borház – Nem kell olyan bonyolult szó: a JÓ, ha igaz, akkor telitalálat lehet.

Amikor belekóstolunk a Sabar borház képi és leginkább filmes világába, azon kezdünk csodálkozni, hogy ennyi mosoly hogy fér el egy 217 méteres dombocskán?  Pardon, persze a Káptalantóti legmagasabb pontját jelentő bázis mégiscsak hegy! Ahogy nekünk a Balaton is tenger, sőt, riviéra, és ez így van jól, ha szabad megint a JÓ szót használni, egyszerűen és ösztönösen. 

Viszont a SABAR borokra már a JÓ mellé ki kell találnunk valamit! Valami titkuk csak van, ha ennyien, akik ellátogattak oda, visszavágynak és mennek is újra, és újra, nem csak mondják, felszínesen, majd jövök. 

Valami titkuk csak van, ha már izmus is lettek! Azért lássuk be, annyi a remek borászat Magyarországon, hogy csuda, de a SABAR az egyetlen, amelyik már SABARIZMUS is egyben.

A Sabarizmus az a fajta létezés, amely csak ott, helyben, pohárral a kézben, JÓ társaságban, a pillanatban lehet jelen. Illékony, mert maga a tökéletesség. Ahogy a nagy diófa alatt az  ismeretlenségből barátságosság lesz, egy-egy bor köré leülő társaságból lélekemelő közös esték, felejthetetlen hangulatok születnek.   

Úgy tűnik, a fő Sabaristák, vagyis ez a három fickó őszinte. Ugyanúgy kommunikálnak kifelé, mint ahogy egymás között beszélgetnek. Ugyanilyen pózok nélküli szeretettel, nyitottsággal fogadják a látogatókat. Semmi fakszni! Csak a bor, semmi sincs beállítva, legfeljebb a pompás dimbes-dombos kilátásra beállított székek. Mi kell még? Egyébre nincs szükség, mert ez így egyben JÓ. Pont JÓ.  

Hét hektár, hetvenezer négyzetméter, de nem beláthatatlan terület, hanem élhető, és élő vidék. Vagy legalábbis újjászületett, ahogy a SABAR borház  itt megnyitott, és megkezdte a szőlővel való bíbelődést  2009-ben. A táj azóta borörömben virágzik, évről évre egyre közelebb kerül dicső múltjához. A Badacsonyi Borvidék ugyanis az egyik legmeghatározóbb termőföld volt a honfoglalás idején, a vulkáni talaj és a remek klíma még ma is adott ahhoz, hogy – ismét itt a varázsszó – JÓ borokat varázsoljanak ide a borászok. 

A Balaton a vulkáni bazalt talajt sokszoros napfénnyel tölti fel, ebben segítségére van a Bakonyból leérkező száraz és meleg vázsonyi szél. A borásznak tehát itt jó. Csak dolgoznia kell. 

Igen, a borászok teszik a dolgukat, a SABAR borháznál például a szemtelenül fiatal és egyáltalán nem borásznak készült Földi Bálint, aki egy délelőtti tévénézésnek köszönheti szőlőfürtöktől roskadozó karrierjét. Kevésbé tűnik szakmázós figurának, inkább egy olyan lelkes srác, aki a bort az élmény metaforájával hozza egy pohárban.  

Répási Tamás is itt van, aki 2009-től, a kezdetektől a ház borÁSZa. Vagyis egy olyan figura, akit szerteágazó feladatokra lehet befogni, a szőlőműveléstől a pincemunkákon át a kóstolók előkészítéséig. 

Ádám Gábor a Sabar borház tulaja. Őt is valahogy csak ide fújta a szél, eredetileg közgazdász, viszont ez ma már egyáltalán nem meghatározó eleme. Ha megismerjük, inkább egy barátságos, minden vendéget ösztönös, nyílt kommunikációval fogadó házigazda. 

Ők egyébként nem csak úgy idejöttek és élnek bele a táj adta lehetőségekbe. Vigyáznak is arra, fontosnak tartják a helyi hagyományok, jellegzetességek megóvását, a földet, amely JÓ szőlőt ad nekik, megbecsülik. Minden JÓ ötletben benne vannak! Ha szomszédjukban felbukkan például a 10 millió Fa közösségi projekt egyik embere, máris ültetnek fákat a birtokra. Nem csak úgy vállon veregetik a pasit, hogy drukkolunk, meg jó ötlet. 

Ez is a SABARIZMUS lényege, kevesebb mellébeszélés, kevesebb sallang, igazi tettek, a valamit mindig visszaadó létezés nyomai.  

A tájegység elöljárói a fehérborok, Badacsony borvidéke ezekben erős. A pincészet büszkeségei  ennek megfelelően az Olaszrizling, ami a SABAR vélemény szerint életed kalandregényének könyvjelzője, de itt van a mindössze 2683 palackkal elérhető Rajnai rizling, vagy a törökmézes illatú Szürkebarát, azaz a  Pinot Gris, amelyet egy régi történet szerint szerzetesek honosítottak meg Badacsonyban. 

A táj különlegességeként csak itt találhatunk Kéknyelűt, amely birodalmi csillagromboló hatással kezdi az első kortyokat, de aztán az ízek és a létezés sokféle csúcsai is kitisztulnak általa.  

Persze jönnek más színű borok is, kisebb létszámban és választékban, de annál izgalmasabb palackokkal hozza a SABARIZMUST a meseszoknyás Kékfrankos rosé, amitől minden leány azonnal szerelmes lesz, a villanyt lekapcsolni pedig itt marad a Cabernet franc, az örök úriember. 

Szóval, van itt minden. 

És ahogy említettük, a SABAR házban mindig van egy pont a megfelelő helyre beállított, naplementére néző pihenőhely is, ahonnan kortyolgatás közben láthatunk minden fontos természeti nyüzsgést, az este csendes körforgását, a velünk együtt pihenő vulkán erejét érezve talpunk alatt. 

Irány a SABAR! Mert JÓ.