Sandberg powerbank teszt

Powerbank teszt: Zöld energia Tipi építéshez a Sandberg jóvoltából

Nem kellett sokat keresnem az alkalmat a powerbank teszt megírásához. Lassan két hete Tipi lázban égünk, amióta megérkezett a szállítmány Svédországból, és a kamion letette cégünk két új meglehetősen méretes játékszerét etyeki bázisunkra. Előre látható volt, hogy az építés betanulási munkák alatt bizony sok terepmunka elé nézünk. Ha pedig kint a természetben továbbra is használni szeretnénk okos eszközeinket, akkor ahhoz kifejezetten előnyös, ha töltési lehetőség adódik. 

Sandberg powerbank teszt: Napelemekkel mobilisan

Micsoda szerencse, hogy éppen most érkezett tesztelésre hozzám a Sandberg Solar 4-panel powerbankja, amely nem csak tartós energia ellátást biztosít a maga 25.000 mAh-s kapacitásával, de mindezt úgy teszi, hogy közben zöld napenergiával fel is lehet tölteni. Nem volt kérdés, hogy ezek után nem maradunk “okosteló” és az események megörökítésére alkalmas kamera eszközök nélkül.

Történt tehát…

A hónapokkal ezelőtt megrendelt Tentipi Stratus 72-es sátraink landoltak a kamionról. Még pár napnak el kellett telnie, hogy az oktatók is ide repüljenek Svédországból, ezalatt mi a konténert bámultuk, és közben tűkön ültünk. A rakomány összsúlya 1,4 tonna, és a 6 méter magas építményt nem bízták rögtön ránk, 2 napos, igen alapos oktatásban részesültünk.

Első nap a vázszerkezetet szereltük össze, és második napra maradt a ponyva felhúzása a vázra, valamint a két sátor összekapcsolása. Az idő határozottan meleg és napos volt, ezért jól ki tudtuk használni a Sandberg powerbank adta lehetőségeket. A gyári adatok szerint teljes napsütésben 14 óra szükséges a teljes töltöttséghez. Persze nap közben folyamatosan használtuk, miközben töltődött a napon, így a nulláról való feltöltődésről nincs még információm, viszont az első olyan eszköz került a kezembe, amely tényleg képes napenergiával működni és nem csak úgy rá van írva. Ez nagyon kellemes meglepetés, de nem csak kellemes hanem hasznos is.

Nézzük, mik a lehetőségek a töltésre

Egy helyben…

Ha így egy konkrét helyen használjuk, akkor nincs probléma azzal, hogy kitesszük egy napos helyre és hagyjuk töltődni. De mi van akkor, ha valamilyen egyéb, nem egy helyben lévő programon akarjuk használni. Például egy gyalogos vagy kerékpáros túrán, ahol a helyváltoztatás állandó? Itt azért az első szempont az, hogy mennyi súlyt jelent, ha magunkkal visszük? 1 napos túrákon elgondolkodtató a dolog. A készülék 10 deka híján 1 kiló, a mérete pedig 30 x 21 x 3 cm. Nem is túl kicsi, nem is túl könnyű, így ha csak a saját telefonunkat akarjuk tölteni, és 8-10 órán belül ismét elérjük a civilizációt és a vezetékes áramot, akkor érdemesebb egy kisebb méretű és kapacitású powerbankot magunkkal vinni.

Ha viszont több napra megyünk valahova…

ahol nincs töltési lehetőség, akkor nagyon is megéri bevállalni a súlytöbbletet. Menet közben a napelemes töltését is meg lehet oldani, az én trükköm az lett, hogy a hátizsákom fej zsebében helyeztem el úgy, hogy a napelem paneleket felterítettem a hátizsák tetejére. Így egész nap elfogadhatóan éri a nap és töltődik a készülék. Azért arra figyeljünk, hogy rögzítve legyen, ne essen ki a zsebből, és a panelsor végét is érdemes rögzíteni valamilyen gumírozott spárgával, vékony kötéllel.

Abban az esetben, ha nem süt a nap…

Borult idő van, vagy erdős területen tartózkodunk, ahol nem éri direktben a nap, számítani kell rá, hogy nem fog a gyári adatok szerint töltődni. Ilyenkor számoljuk ki, hogy mennyi időre elég a töltés, vagy lehetőség szerint próbáljuk meg hálózatról tölteni a készüléket, ha van rá lehetőség.

A csomagolásban 2 vezeték is van, az egyik egy c-c, a másik egy micro usb-c USB kábel. A készüléken pedig 3 csatlakozási lehetőséget találunk, egy C-t és 2 db micro usb-t. Ezeknek a kombinálásával tudunk játszani, vagy ha a telefonunk még régi micro usb-s csatlakozót használ, akkor a telefonhoz kapott kábelt kell használni. A powerbankon lévő c-s csatlakozó a gyorstöltő. Illetve ha azon keresztül csatlakoztatjuk egy töltő fejhez, akkor tudjuk konnektorból is tölteni. Ez hasznos lehet, ha korábban emlegetett borult idő kíséri utunkat, vagy egész nap az erdőben kóboroltunk.

A kapacitásról még nem esett szó

A gyári adatok szerint 2 okostelefont és egy tabletet, vagy 3 okos telefont tudunk tölteni egy időben az összes portot felhasználva. Szerintem teljesen mindegy, hogy milyen típusú készüléket csatlakoztatunk, azok töltődni fognak. Természetesen ilyen intenzitású használatnál akkor is merülni fog a készülék, ha közben kitesszük a tűző napra. A napelemek nem fogják felvenni a versenyt a töltéssel, de nem is ez a dolguk. A lényeg, hogy van lehetőség kint a szabadban feltölteni akkor is, ha nincs áram szolgáltatás a környékünkön.

Mindezeknek köszönhetően, a készülékeink is használhatóak maradtak, és a Tipi sárainkat is sikeresen felépítettük a két napos oktatáson. Remek képeket és videókat is sikerült készíteni a folyamatokról. Köszönjük a Sandbergnek!

A Sandberg Solar 4-panel itt érhető el.