Mozgásterápia túrázóknak – erre neked is szükséged lehet!

A mozgásterápia túrázóknak fogalomról azt se tudtuk mi fán terem, amíg Dorka be nem lökte a köztudatba. Azóta viszont elég sűrűn pörgünk rajta! Eddig nem foglalkoztunk vele, ha valami fájt vagy kényelmetlen volt gyaloglás közben, hiszen: A sport és a testmozgás akkor ér valamit, ha a határainkat feszegetjük és az FÁJ! Ezt a téveszmét érdemes nagyon gyorsan elfelejteni! Már tudjuk, hogy a szenvedés nem feltétlenül szükséges velejárója a természetjárásnak, mert kellő felkészüléssel a nagy részük elkerülhető. Bemutatjuk nektek Kárpáti Dorka mozgásterapeutát, aki a túrázókra és természetjárókra specializálta magát, a mi legnagyobb örömünkre! Amit megtanultunk tőle: a mozgásterápia nem csak egy terápiás módszer, amellyel a problémákat orvosoljuk, hanem életmódváltás részeként is megállja helyét a természet szerelmesei számára.

Mesélj egy kicsit magadról, milyen tanulmányokat folytattál, és hogyan specializálódtál kifejezetten a természetjárás, túrázás felé? Miért éppen mozgásterápia túrázóknak?

Semmelweis Egyetemen végeztem konduktorként, majd néhány évig sérült gyerekek fejlesztésével foglalkoztam. Közben újabb és újabb kiegészítő technikákat tanultam. A természetjárás gyerekkorom óta közel áll hozzám, sok időt töltöttem a Börzsönyben, és lovagoltam is. Szerettem volna megtalálni a saját célközönségemet és a témát, ami a szívügyem. Mikor belekezdtem a Kéktúrába, sok fájdalommal szembesültem. Ezeket kikezeltem magamnak és rájöttem, hogy sokat járnak hasonló cipőben. Így adta magát az ötlet, hogy túrázókkal foglalkozzak.

Milyen típusú mozgásterápiával foglalkozol?

10-12 módszert is vegyítek: kinesiotapelés, köpöly, FDM, neuro-mozgáskorrekció…

A hangsúly szerintem a szemléleten van: a problémákat nem izoláltan kezelem, hanem a teljes embert figyelembe véve. Nem csak a “hardware”-es (izom, ín, szövet) problémákat, hanem a “software”-eseket (idegrendszer, szemmozgások, receptorok) is figyelembe veszem. Testi-lelki-szellemi egységében tekintek az emberekre.

Hogyan zajlanak a személyes kezelések, és mi a fő céljuk?

Egy előzetes online konzultáción részletesen kikérdezem az embert. Ha mindketten úgy látjuk, készítek neki egy ajánlatot. Ezután tud jönni személyes konzultációkra, ahol felmérem a mozgást, az egyensúlyt, izomtónust vizsgálok, stb… Ezután a megbeszélt céloknak megfelelően állítom fel a kezelési tervet a következő alkalmakra, ami mindenkinél egyénileg más és más. Utána visszatesztelések következnek és házifeladatokkal ellátva engedem útjára az embert. Így halad ez hétről hétre. Mindig tanítok be önkezelési módokat, fontosnak tartom, hogy a túrazók maguk is képesek legyenek legalább egy, de lehetőleg több fájdalomcsillapító eszköz használatára.

Miről szólnak az online kurzusok, és hogyan lehet ezekhez csatlakozni?

Az Elemi lábak programok két csoportnak szólnak: az egyik, akiknek problémát okoz a járás, szeretné felkészíteni a lábát, hogy bírják a terepi viszonyokat. A másik csoport az, akiknek kifejezett problémája nincs, inkább megelőzés céllal edzeni kívánnak nagyobb távokra.

A Test Permakultúrája előadáson eggyel hátrébb lépünk és a test rejtett működéseit ismerheti meg a résztvevő, megtudhatja, hogy nem a testével van legtöbbször a gond, hanem a környezetünkkel, amihez alkalmazkodunk és a legtöbb problémák innen erednek. Persze gyakorlati tippeket is megismer, amiket ha beépít érezheti áldásos hatásait a hétköznapok és a túrák során is. Ezt a honlapon lehet elérni.

Nem titok, tervben van egy online önkezelési videótár, fájdalomcsillapítási technikákat el lehet sajátítani 🙂

Offline workshop pedig az Elemi lábak mezílábas workshop, Ezen a workshopon végigvesszük a lúdtalp, bokasüllyedés, bütyök, sarkantyú és kalapácsujj mögött milyen kiváltó okok lehetnek és azt, hogy milyen természetes megoldások vannak a talpbetéteken és a műtéteken túl. Megismerhetik az emberek a lábboltozat helyreállítását célzó gyakorlatokat és a leggyakoribb „hibákat” amit akaratlanul elkövetünk a lábaink egészsége ellen.

Végig gyakorlati tapasztaláson keresztül haladunk, így nem csak látja, hanem valóban érzi az ember, egy-egy rész szerepét és visszaszerezheti a lábai mozgékonyságát, segít a mezítlábas cipőre való átállásban.

Kiknek szólnak az online programok és workshopok? Kifejezetten kezdőknek vagy tapasztaltabb túrázóknak?

Kezdőknek, ha szeretnének a fotelből a természetbe mozdulni és megismerni az ezekhez vezető első lépéseket (lábak, légzés, nyújtások előkészítése)

Tapasztalt túrázóknak pedig azért hasznos, mert kitolja az eddig ismert határokat, stabilabb lábak, jobb tüdőkapacitás, rugalmasabb mozgás például amit nyerhetnek.

Milyen típusú problémákra kínál megoldást a mozgásterápia (például fájdalom, sérülések)?

Sarokcsontgyulladás, térdrecsegés, achilles-szakadás, térdműtét, bütyök, ín-gyulladás, túlterhelés, ficam, részleges szakadás… Sorolhatnám. A lényeg: fáj a lábad, ingatag a bokád vagy labilis a térded és újra szabadon szeretnél járni – segítek!

Köszönjük szépen az interjút! Tényleg érdekes téma a mozgásterápia túrázóknak!