MICAS

MICAS: Máltai Nemzetközi Kortárs Művészeti Tér 2024

A MICAS avagy a Máltai Nemzetközi Kortárs Művészeti Tér (Malta International Contemporary Art Space) idén, 2024 októberében nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

Az olaszországi Firenzében található IPO Studio építészei által tervezett modern épület egy nagy, 90 000 négyzetméteres területen található. Floriana régi erődítményein belül, kilátással a kikötőre. Ez egy művészeti és egyben örökségvédelmi projekt, melynek során a földszinttől lefelé haladva, kortárs galériaterek sorozatát alakítják ki. A parkosított terület, a szoborkert és az erődítmények mind a kiállítóterek részét képezik. A komplexum Málta fővárosától, Valletta központjától mindössze néhány perc sétára található.

A múzeum évente három kiállítást mutat be. A nyitóév programját hivatalosan idén júniusban hirdetik ki. Tükrözni fogja az intézmény elköteleződését a nemzetköziség valamint Málta kortárs kultúrája iránt. A MICAS küldetése, hogy változatos és úttörő művészeti kiállításokat, rendezvényeket és oktatási programokat vonultasson fel. Ezek bevonják a nemzetközi és helyi alkotó közösségeket, és megünneplik Málta különleges és egyedülálló történelmét és földrajzát.

A valóban nemzetközi szerepvállalásra vonatkozó feladat teljesítése érdekében a MICAS az elmúlt év végén független nemzetközi bizottságot hozott létre. Tagjai világszinten tevékenykedő és elismert művészeti szakemberek.

A MICAS Szerepe

A MICAS egy olyan művészeti tér lesz a közeljövőben, amely megerősíti Málta kulturális infrastruktúráját azáltal, hogy platformot biztosít a kortárs művészet és a nemzetközivé válás számára. 2024-es indulásával Málta nagy lépést tesz előre, és proaktív szereplőjévé válik a kortárs művészeti világnak. A MICAS küldetése, hogy a kortárs művészet szószólója legyen. Felhívja a közvélemény figyelmét a vizuális művészetek kortárs életben betöltött jelentőségére. Előtérbe helyezi azt a módot, ahogyan a művészet és a művészek közvetítik és értelmezik azt a világot, amelyben élünk. A MICAS a máltai kormány infrastrukturális örökségi projektje a kulturális és művészeti szektor számára, amely történelmi erődítmények államilag finanszírozott helyreállításával valósul meg. Galériái 2024-ben kerülnek átadásra. A projektet az Európai Unió társ-finanszírozza az Európai Regionális Fejlesztési Alap – Európai Strukturális és Beruházási Alapok 2014-2020 keretében.

A projektről, a galériáról és a jövőbeni programokról a MICAS.ART oldalon tájékozódhatnak