Algrave

Hová vezet az első utad? Algarve ajánló

A bezártság idején körülbelül százezerszer, de lehet még ennél is többször gondoltam arra, hogy hova utazom először, ha végre visszaáll a világ az eredeti állapotába. Az elsőként felkeresett helyek közt dobogós helyen szerepel Portugália, annak is a legfényesebb tartománya Algarve. A fapados légitársaságokkal könnyedén elérhető Faro kiváló kiindulópontja lehet  Algarve felfedezésének. A városban szállások széles választékát találjunk az egyszerű családi szálláshelyektől a hotelekig, autót is olcsón bérelhetünk. 

A finom homokkal borított strandok közül a hullámok által a homokkőbe vájt boltíves barlangokról híres Benagil az egyik leghíresebb, de térjünk le nyugodtan a kitaposott útról s kalandozzunk praia-ról praira-ra, hogy megtaláljuk a számunkra ideálisat. A nagyon látványos, tagolt partszakasz minden kilométeren újabb lenyűgöző panorámát tartogat, így ne essünk abba a hibába, hogy csak süttetjük magunkat fél napig egy helyen. 

Ha már csordultig telt a lelkünk a végtelen horizont látványának megnyugtató látványával, járjuk be a tartomány történelmi értékeket őrző településeit is, mint Silves, Tavira vagy épp Sagres. Utóbbinak nevével meglehetősen sokat találkozunk majd, hiszen egy ízletes sör is ezt a nevet kapta a keresztségben, de ne csak kortyoljuk, keressük is fel Tengerész Henrik navigátor-iskoláját, ahol megalapozták a portugál világhódítás szakmai alapjait. 

Ha már pergett ki ujjaink közül Praia do Borderia dűnéinek selymes homokja, ha már elborítottak az Atlanti-óceán meglepően erős és határozottan hűvös hullámai, és megcsodáltuk a szörfösök könnyed siklását a tarajok tetején, nincs is más hátra, mint a nyugati irányú partvonal tetején egy hangulatos szörf bárban, és egy gintonic-ba kapaszkodva merengjünk a naplementében a saudade szó jelentésén…