Gargano félsziget

Gargano félsziget

Ha Dél-Olaszországról van szó, általában Nápoly vagy Szicília villan be a köztudatba, pedig a csizma sarka is mesés vidékeket rejt – a melyeken a megszokottnál jóval kevesebb turistával kell megosztoznunk. A déli tartomány Puglia vad és őszinte tájai körül is kitűnik a Gargano-félsziget, az olasz csizma sarkantyúja. A változatos vidék lenyűgöző természeti tájai, hangulatos kisvárosai, és olaszországi viszonylatban kuriózumnak számító, összefüggő bükkösei kiváló úti célok az aktív szabadidőt a gasztronómiai élményekkel vegyíteni vágyók számára.

A Gargano-félsziget fő tömbjét alkotó, üledékes kőzetből álló röghegységet zúgó bükkerdő borítja, ami nyáron hűs menedéket nyújt a délolasz hőségtől. A Foresta Umbra természetvédelmi terület részét képezik a legértékesebb élőhelyek, a Tremiti-szigetekkel együtt. Az egykor Európát borító lombhullató erdőrengeteg egyik utolsó maradványa ez az eredeti állapotát megőrző vadon, amely macskabaglyok, vándorsólymok és vadmacskák birodalma. A hatalmas erdőséget még Quintus Horatius Flaccus is megénekelte ódáiban, mi pedig modern kori vándorként járhatjuk be jelzett ösvényeit.

A festői tengerpart felett magasodó, büszke sziklaszirtre épült Peschici meseszép halászfalu, ahol kesekeny utcákon sétálgathatunk, a kékség felé nyíló kilátást élvezve. A faluból kelet felé kanyarog a tengerparti út, ahol nem csak selymes homokkal borított fövenyeket találunk, hanem az ősi halászeszközöket, a trabucco-kat is megcsodálhatjuk. A több ezer éve használt stégek és tenger fölé nyúló póznák rendszeréből álló módszerrel a partvonal mellett vonuló halrajokat fogták ki – úticélunk pedig a félsziget másik híres települése Vieste, ahol kiváló éttermek közül válogathatunk.

Vieste is egy jól védhető mészkőszirten épült, de a kikötő közelében kiépült városrész és a magaslati óváros mára összenőttek. A hangulatos, keskeny utcák a tenger felé nyíló kilátást kínáló terek felé vezetnek, a városka felett pedig egy erőd őrködik. A túloldal geológiai érdekessége a Pizzomunno elnevezéső mészkőkúp, mely magányosan áll a közeli meredek kőfalból kipreparálódva. A monolithoz számos legenda kapcsolódik, de mind a reménytelen szerelemhez és az örök vágyakozáshoz kötődik – annak idején még a csúcsára is fel lehetett mászni, ma már ezt a sziklaformáció védelmének érdekében nem engedik. Ez persze nem akadályozta meg a filmkészítőket abban, hogy a DC-univerzum újabb szereplője, a bátor és szépséges Wonder Woman történetének kezdő jeleneteit ezen falak díszlete előtt vegyék fel. A 2017-ben bemutatott film és a hős amazon népszerűsége miatt joggal számíthatunk arra, hogy Vieste rivaldafénybe kerül a nemzetközi turizmus porondján.