Fettuccine alfredo

Fettuccine alfredo

Nehézség: közepes
Előkészítés: 30 perc
Főzési idő: 5 perc

Hozzávalók 4 főre

  • 400 g liszt
  • 4 közepes tojás
  • 80 g vaj
  • 80 g reszelt parmezán sajt
  • Só, bors ízlés szerint
  • Búzadara ízlés szerint
  • Petrezselyemzöld díszítéshez

A Fettuccine Alfredo …

…elkészítéséhez kezdjük a friss tojásos tészta elkészítésével: szitáljuk a  lisztet egy tálba, és adjuk hozzá a tojásokat. Kézzel gyúrjuk össze, hogy homogén tésztát kapjunk, majd tegyük egy munkalapra, és fejezzük be a gyúrást; ha a tészta túl lágynak tűnik, adhatunk hozzá még egy kis lisztet, ha túl száraznak tűnik, nedvesítsük meg egy kevés vízzel.

Amikor a tészta szilárd és rugalmas, tekerjük golyóvá, és csomagoljuk be fóliába. Hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 30 percig, hogy a glutén meglazuljon, és a tésztát könnyebb legyen kinyújtani. Fél óra elteltével szórjunk egy kevés lisztet a munkalapra, és egy kaparó segítségével osszuk szét a tésztát 4 részre: gyúrjunk egyszerre egy részt, a maradék tésztát pedig tartsuk fóliába csomagolva, hogy ne száradjon ki. Enyhén szórjunk egy kis lisztet arra a részre, amelyet gyúrni fogunk és adagoljuk tésztakészítő gépbe; adjunk hozzá egy csipetnyi lisztet, hogy a tészta ne szakadjon. Ismételje meg a műveletet többször is.. Ha nincs tésztakészítő gépünk, sodrófával is kinyújthatjuk a tésztát; tekerjük a tésztát a sodrófa köré, és többször tekerjük ki, amíg néhány milliméter vastag nem lesz.

Most osszuk szét a tésztalapokat 2 vagy 3 részre a hosszuknak megfelelően, és az utolsó előtti számon még egyszer juttassuk át őket a gépen, hogy megakadályozzuk a zsugorodásukat. Szórjuk a búzadarát a tésztalapokra, és hagyjuk őket néhány percig száradni. Közben egy lábasban forraljunk fel sós vizet, hogy megfőzzük a fettuccinét.

Ha a tészta megszáradt, vegyünk egy lapot, és a rövidebb oldalról tekerjük körbe magunk körül, vigyázva, hogy ne nyomjuk össze, hogy az egymásra fedett rétegek ne ragadjanak össze. Ha sikerült szabályos alakú hengert készíteni, vágjuk fel késsel nagyjából 4 mm vastag szeletekre. Tekerjük ki a szeleteket, az egyik végüknél fogva, a kapott fettuccinét tekerjük a kezünk köré, hogy fészket formáljunk belőle, és hagyjuk pihenni a munkalapon; ugyanígy járjunk el a többi tésztalappal is. Amikor a fettuccine elkészült, főzzük meg a vízben, amely mostanra már felforrt. Amíg a tészta fő (ez csak 2-3 percet vesz igénybe), készítsük el a mártást: olvasszuk meg a vajat nagyon kis lángon egy tágas serpenyőben, de ügyeljünk arra, hogy ne égjen meg.

Adjunk hozzá egy kanállal a tészta főzővizéből: a benne lévő keményítő segít még krémesebb állagot készíteni. Szűrje le a fettuccinét, és tegyük a serpenyőbe a vajjal, adjunk hozzá még egy kanál főzővizet, és rövid ideig pároljuk, közben gyorsan kevergetve.

Most vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a reszelt parmezán sajtot; végül fűszerezzük egy csipet sóval és bőséges fekete borssal; keverjük össze még egyszer, hogy a tészta alaposan bevonja a mártást, majd frissen tálalva szórjuk meg friss petrezselyemzölddel. A Fettuccine Alfredo készen áll a tálalásra!