Elkezdődött az olasz gasztronómiai világhét

2022. november 14. és 20. között hetedik alkalommal kerül megrendezésre az „Olasz Gasztronómiai Világhét”. A 2016-ban életre hívott kezdeményezés keretében világszerte eddig több mint 8000 eseményt szerveztek az olasz élelmiszeripar legjavának és Itália borászati-gasztronómiai hagyományainak nemzetközi szintű népszerűsítése céljából.

Az idei világhét fő témája a „Közösség, fenntarthatóság és innováció: az olasz konyha alapanyagai az emberek egészségéért és bolygónk védelméért”; a cím az együttlétre, az egészséges és fenntartható olasz étkezésre helyezi a hangsúlyt, valamint az innovációra, mely a terület, a termékek és az emberek központi szerepén, a kapcsolatokon és a hagyományos szakértelmen alapul, amelyek példaértékűvé emelik az olasz kézművességet.

A korábbi évekhez hasonlóan a rendezvény tematikája kiemelt figyelmet fordít a mediterrán diétára, a védett és ellenőrzött eredetmegjelölésű termékek megóvására és kiemelésére, valamint az Italian sounding jelenség és a csomagoláson feltüntetett tápértékjelölés olasz modelljét, a Nutrinform Battery-t inspiráló elvek bemutatására; utóbbi célja, hogy a fogyasztókat olyan alapvető információkkal lássa el, amelyek elősegítik a tudatos és az egyéni igényeiknek megfelelő élelmiszerek kiválasztását.

Az Olasz Nagykövetség, az Olasz Külkereskedelmi Intézet, az Olasz Kultúrintézet és az Olasz Konyhaművészeti Akadémia által szervezett program a világhét tematikájába illeszkedő videókkal, olasz régiók tipikus receptjeivel, a 2030-as Világkiállítás megrendezésére pályázó Róma előtt tisztelgő, valamint az olasz cukrászatra fókuszáló főzőshow-kkal és magyarországi olasz éttermek a világhét alkalmából kínált speciális menüjeivel készül a magyar közönség számára. A videók a hét folyamán a Nosalty magyar gasztronómiai weboldalon és a www.italianfestival.eu honlapon lesznek közzétéve; a honlapon beszámolnak ezenkívül az aktuális fő promóciós kezdeményezéseikről, amelyeket rendszerint intézményeik oldalain hirdetnek és közösségi csatornáikon jelentenek be.

A személyes részvétel mellett zajló események közül kiemelnénk az Olasz Kultúrintézet november 15-i rendezvényét, a Food Markets – 0 km-es Illatok és ízek sorozat részeként bemutatott Firenzei Központi Piacról szóló dokumentumfilm (’52) vetítését, amelyet követen Mario Palermo, a Trattoria Toscana séfje által készített toszkán ételek és a velük párosított borok kóstolására kerül sor.

November 17-én és 18-án Angelo Gala nemzetközi szinten elismert és többszörösen díjazott cukrászmester tart egy kétrészes cukrász mesterkurzust 7 magyar szálloda- és vendéglátóipari iskolából érkező diákok és tanáraik számára a Cukrász Ipartestület székhelyén.