Bemutatkozik a keszthelyi Festetics-kastély és a Helikon kastélymúzeum

A Festetics-kastély 200 éven át volt a Festetics család otthona. Na, igen, kétségtelenül irigylésre méltó egy ilyen impozáns családi lak, de a grófoknak és hercegeknek bizony kijárt ez a megtiszteltetés. 1944-ben hagyta el a család az országot, így maradt ránk a kastély, ami 2012-től hivatalos nevén Helikon kastély, és számos, izgalmasabbnál izgalmasabb látnivalóval várja a kalandor természetű kirándulókat.

Van itt minden, az egész család számára érdekes látni, hallani és kipróbálni való.

Egyrészt várja az érdeklődőket az 50 darabból álló hintó és lovas szán gyűjtemény.

Egy állandó vadászati kiállítást is megtekinthetnek a látogatók, amely öt földrész vadfajait foglalja magába, egy komoly néprajzi és képzőművészeti gyűjteménnyel kiegészítve.

A Festetics-kastély Európa egyik legnagyobb történelmi modellvasút-kiállításának is helyszíne, ami garantáltan az egész családot elvarázsolja majd. 2,7 kilométer hosszan, mintegy 500 négyzetméteres területen csodálhatjuk meg az elmúlt kétszáz év mozdonyait.

Ha mindez nem lenne elég, máris dzsungel túrára indulhatunk, a kastélyhoz tartozó pálmaház és madárpark trópusi hangulatában, sziklakerttel, akváriummal, kerti tóval ismerkedve.

Még mindig nincs vége, itt található ugyanis egy fantasztikus interaktív kiállítás is, az Amazon Ház Látogatóközpontban, ahol az elmúlt évszázadok szárazföldi, vízi és légi közlekedésének történetével kápráztatnak el minket. A látogatóközpontban szintén megtalálható egy modern rendezvényközpont, ahol a szolgáltatási paletta szerint családi vagy üzleti eseményeinket tervezhetjük, egy 154, illetve egy 120 négyzetméteres rendezvényteremben gondolkodva.

A kastély további rendezvényhelyszínekkel várja az itt megpihenni, egybekelni vágyókat, a protokolláris vagy lazább hangulatú céges rendezvényt lebonyolítani kívánó érdeklődőket.

Festetics-kastély, kastélypark
A Festetics kastélypark / Forrás: https://helikonkastely.hu/

És nem mellesleg van itt még…

Hintózási lehetőség, kerti kisvasút, nosztalgia fotóbázis, és játszótér is. A kastély parkja 7,2 hektáros területen, a teljes, eredeti állapot szerinti kertrekonstrukciót követően ma már önmagában is grandiózus látványosság. Külön kiemelendő a Hercegnői kamarakert, a tó, valamint a „Walesi herceg szökőkútnak” is nevezett szökőkút elem. A park gyönyörű és békés, mintegy 40 madárfaj fészkel és él itt.

Tóthné Mezőfi Agáta, a kastély programszervezője csapatával fáradhatatlanul dolgozik a színes programok megvalósításán, a kastély idén már tizenharmadik alkalommal vett részt a múzeumok éjszakája programban, emellett színház, koncertek és parkmozi állandó helyszíne is a Helikon kastély.

Egy szó, mint száz, nem lehet vele betelni, aki idelátogat, nagyon nehéz szívvel indul tovább. A Festetics család is bizonyosan büszke lenne egykori lakóhelyének a kulturális életben való állandó lüktetésére.

A mi értékelésünk szerint ez a hely egyszerűen felejthetetlen és kihagyhatatlan, lenyűgöző élmény!

Köszönjük Tóthné Mezőfi Agáta személyes kalauzolását.