Az öt napos máltai karnevál és a Carne Vale Gran Ballo szórakoztató éjszakája

A máltai karnevál forgalagában szertelenül színes dekorációk és lelkes táncosok várják a nagy felvonulást a feldíszített kamionokon, gyerekekrohangálnak díszes jelmezekben, Málta éjszakai életének központja, Paceville pedig magával ragadja a késő esti karneválozókat, akik sorra betérnek a helyi klubokba és bárokba különleges és olykor kissé meghökkentő ruháikban.

Az öt napos máltai karnevál és a Carne Vale Gran Ballo szórakoztató éjszakája

Az önfeledt vidámság maskarás ünnepe Máltán is hosszú múltra tekint vissza. Az első karneváli mulatságot 1535-ben tartották nem sokkal azután, hogy a lovagok megérkeztek a szigetre. Az első igazi nagy karnevált feltehetően 1560-ban élte meg a sziget, amikor is a keresztény hadak Tripoliba tartva itt kötöttek ki. A főadmirális mulatni küldte embereit a partra, de a szigeten uralkodó La Valette nagymester nem nézte jó szemmel a maskarákat: mivel álruhában könnyen oldódtak a gátlások, ezért szankcionálta a közterületi maszkviselést. A tél végi karnevál az öröm és a jókedv ünnepe mind a mai napig a világ számos pontján. Máltán ez a fesztivál a kulturális eseménynaptár egyik központi eleme, a sziget egyik fő látványossága. A főbb rendezvények a főváros, Valletta és elővárosa, Floriana utcáin zajlanak, de természetesen Málta kisebb települései és a többi sziget sem maradnak ki az ünnepi forgatagból.

A Vallettai rendezvények programjának csúcspontja idén kétségtelenül a velencei ihletésű Carne Vale Gran Ballo lesz Mascherában. A COVID-járvány miatti néhány év kihagyás után visszatér a máltai karneváli rendezvények programjába. Míg a karnevál jellemzően a fiatalabb gyerekeket célozza meg, ez a konkrét esemény ennek éppen az ellenkezője. A Carne Vale szigorúan csak felnőtteknek szól.
Az évszázados velencei karnevál pompája, valamint Dante Isteni színjátéka ihlette az eseményt. A Mascherai Carne Vale Gran Ballo szórakozásban gazdag éjszakát és kényeztetést ígér a résztvevőknek. Akrobatikus előadók, táncosok és színészek gondoskodnak a hangulatról. A pompás, több fogásos vacsorát pedig a Michelin csillagos séf, Kevin Bonello álmodta meg. A Carne Vale résztvevői csakis történelmi kosztümben vagy elegáns ruhákban jelenhetnek meg, maszkkal.

A karnevál hetében engedd el magad és hagyd, hogy az áramlat magával sodorjon!

Carne Vale Gran Ballo – 2023. február 18.